Tiedote ja kutsu: Kiertotalous kaivoksissa ja kestävämpi kaivostekniikka – kansainväliset asiantuntijat koolle

12.-13.9.2023 järjestetään seminaari ”Kiertotalous kaivoksissa: kaivosten uusiokäyttö”. Tapahtuma kokoaa kaivosten uusiokäytön parissa työskenteleviä toimijoita jakamaan kokemuksia uusiokäyttömuodoista ja mahdollisuuksista.
”Tapausesimerkkien kautta pääsemme tutustumaan kaivannaisalueiden muutoksesta muun muassa teollisuuspuistoksi, tutkimus- ja kehitysympäristöksi, koulutusympäristöksi, matkailu- ja kulttuuriperintökohteeksi sekä maanalaiseksi laboratorioksi. Esille tulevat esimerkiksi Unescon kulttuuriperintökohde Wieliczkan suolakaivos Puolassa ja Ida-Virumaan teollisuuspuisto vanhalla öljyliuskealueella. Lisäksi pääsemme tutustumaan kaivosympäristön uusiokäyttöön tähtäävään Pyhäjärven Callioon”, kertoo projektipäällikkö Jari Joutsenvaara Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista.
Joutsenvaaran mukaan kaivostoiminnalla on usein iso aluetaloudellinen merkitys. Toiminnan päättyminen vähentää merkittävästi työvoiman tarvetta, ihmiset muuttavat pois ja alueet autioituvat. Kaivosten sulkemisessa pääpaino on ennallistamisessa ja ympäristön tekemisestä turvalliseksi tulevia sukupolvia varten.
“Suljettavissa kaivosalueissa on kuitenkin suuri potentiaali uusiokäyttöön esimerkiksi erilaisten yritysten kautta. Alueilla on valmista infrastruktuuria, sähköverkot, vesi- ja energiayhteydet, hyvät kulkuyhteydet ja jopa raideyhteys.Pyhäjärven Callio on yksi hyvä esimerkki pitkäntähtäimen uusiokäytön kehittämisestä kaivosympäristössä”, Joutsenvaara avaa.
Oulu Mining Summit -webinaarissa 14.–15.9. viimeisimpiä edistysaskelia kestävässä kaivostekniikassa
Useat globaalit haasteet kytkeytyvät kaivannaisalaan, ja vihreä siirtymä vaatii jatkuvasti enemmän metalleja ja energiaa. Euroopan malmipotentiaali sijaitsee käytännössä Pohjoismaissa, ja Suomessa siitä on merkittävä osa. Keskeinen sijainti on yksi syistä, miksi Oulun yliopiston Mining Schoolista on muodostunut yksi alan merkittävistä tutkimus- ja koulutuskeskuksista, ja sen vuosittain järjestämään Mining Summitiin odotetaan osallistujia yli 30 eri maasta.
Webinaarissa käsitellään kaivosmenetelmiä, kallion louhintaa ja räjäytyksiä, myonigrafiansovelluksia, avaruuskaivostoimintaa ja kaivostoiminnan nykyisiä haasteita, kuten malmin heikkoa talteenottoa ja suurta energiankulutusta. "Kaivostoiminnan eniten energiaa kuluttava osa louhinnan jälkeinen, rikastamolla tapahtuva hienonnus (erityisesti jauhatus). Mitä paremmin kaivoksella tapahtuva louhinta saadaan optimoitua, sitä energiatehokkaampia sen jälkeiset kiven rikkoutumisprosessit ovat", kertoo professori, Oulun yliopiston kaivannaisalan tutkimusyksikön johtaja Saija Luukkanen.
Puhumassa on yli 20 alan kansainvälistä huippututkijaa ja teollisuusjohtajaa, kuten professorit Charlie C. Li NTNU:sta Norjasta, José Sanchidrián Madridin yliopistosta, Chun'anTang Dalianin teknillisestä yliopistosta Kiinasta, Jian Zhao Monashin yliopistosta Australiasta ja tohtori Sunniva Haugen Bolidenista Ruotsista. Englanninkielinen webinaari on kaikille avoin ja maksuton.
Lisätietoa
Kiertotalous kaivoksissa –seminaari 12.–13.9.2023
12.9. ohjelma järjestetään Oulussa, Linnanmaan kampuksella ja etänä. 13.9. ohjelmana on vierailu Pyhäsalmen kaivokselle, minne osallistujamäärä on rajattu. Kysy mahdollisista paikoista.
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan
Jari Joutsenvaara, projektipäällikkö, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, alueellisen erinomaisuuden tutkimusryhmä, 040 5569396: jari.joutsenvaara@oulu.fi
Oulu Mining Summit –konferenssi 14.–15.9.2023
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan
Saija Luukkanen, professori, Oulun yliopiston kaivannaisalan tutkimusyksikön johtaja: 0504652982, saija.luukkanen@oulu.fi
Lisätietoja webinaarista ja haastattelupyynnöt professori Zongxian Zhang, Oulun yliopisto: 0503552744, zongxian.zhang@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Kilpeläinen, viestintäasiantuntija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti: 040 3523608, minna.kilpelainen@oulu.fi
Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto: 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme